Τι παθαίνουν όσοι… πίνουν πολύ καφέ;;;

Σύμφωνα με... έρευνα της επιστημονικής ομάδας του πανεπιστημίου Durham, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Personalit...

Σύμφωνα με... έρευνα της επιστημονικής ομάδας του πανεπιστημίου Durham, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Personality and Individual Differences», οι άνθρωποι που πίνουν πολλούς καφέδες τη μέρα μπορεί να ακούν φωνές.

Βέβαια όταν λέμε πολλούς καφέδες δεν εννοούμε 1-2 καφέδες την ημέρα αλλά π.χ. περισσότερο από επτά κούπες στιγμιαίου καφέ καθημερινά.

Αυτά λοιπόν τα άτομα είναι πιο επιρρεπείς στο να παρουσιάσουν ψευδαισθήσεις σε σύγκριση με κάποιον που πίνει μια κούπα. Συγκεκριμένα οι ακαδημαϊκοί επισημαίνουν ότι οι ψευδαισθήσεις δεν είναι σαφής ένδειξη
ψυχικής ασθένειας και πως το 3% των ανθρώπων ακούν συχνά φωνές. Στα πλαίσια της έρευνας αυτής 200 φοιτητές ρωτήθηκαν για την κατανάλωση καφέ που κάνουν.

Ο φοιτητής ψυχολογίας Simon Jones, ο οποίος ηγείται της έρευνας δήλωσε πως: “Αυτό είναι το πρώτο βήμα στην έρευνα που κάνουμε για να διαπιστώσουμε τους ευρύτερους παράγοντες που συνδέονται με τις ψευδαισθήσεις. Ακόμη και αν η καφεΐνη ευθύνεται για αλλοίωση της αίσθησης της πραγματικότητας, αυτό συμβαίνει σε μικρό ποσοστό.

Ο ίδιος φοιτητής σε μελέτη που είχε κάνει στο παρελθόν είχε πει πως έναπαιδικό τραύμα είναι ικανό να προκαλέσει στο μέλλον αλλοίωση της αίσθησης της πραγματικότητας και πως όταν ο άνθρωπος είναι πιεσμένος, ο οργανισμός του εκκρίνει την ουσία κορτιζόλη, η οποία πολλαπλασιάζεται εάν συνδυαστεί με κατανάλωση καφέ ή γενικότερα καφεΐνης, η οποία μπορεί να βρεθεί και σε άλλα ροφήματα όπως τσάι, σοκολάτα και ενεργειακά ποτά, με αποτέλεσμα να προκαλέσει ψευδαισθήσεις. Άξιο αναφοράς είναι πως η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει και την εγκυμοσύνη καθώς μπορεί να προκαλέσει αποβολή ή το μωρό να γεννηθεί με χαμηλό βάρος.

Τέλος, η έρευνα αυτή δεν αποτελεί την μόνη εργασία που κάνουν οι επιστήμονες αυτήν την εποχή προκειμένου να ανακαλύψουν τις ουσίες που ίσως να συμβάλλουν στην δημιουργία ψευδαισθήσεων, όπως η ζάχαρη και το λίπος.
parakseno.gr

Δείτε επίσης...

Υγεία 7963254362385829706
item