Η έφηβη Άλις πέθανε μόλις ολοκλήρωσε την λίστα στόχων που είχε θέσει

Στη γειτονιά των αγγέλων ζει από το Σάββατο το κορίτσι που μόλις έμαθε πως η ασθένειά του είναι ανίατη, έφτιαξε τη δική του λίστα στόχων ...

Στη γειτονιά των αγγέλων ζει από το Σάββατο το κορίτσι που μόλις έμαθε πως η ασθένειά του είναι ανίατη, έφτιαξε τη δική του λίστα στόχων και τους εκπλήρωσε όλους.

Η Άλις Πάιν ήταν 13 ετών όταν έμαθε πως πάσχει από Χότζκιν, ένα λέμφωμα που σχετίζεται με μίας μορφής καρκίνο του αίματος. Το Σάββατο, σε ηλικία 17 ετών, η έφηβη Άλις άφησε την τελευταία της πνοή στο κρεβάτι της με τα άλλα τρία μέλη της οικογένειάς της δίπλα της. Έμενε μέχρι τέλους στο Ούλβερστον στη Βορειοδυτική Αγγλία.

Η Άλις «έφυγε» ευτυχισμένη. Κι αυτό γιατί όταν οι γιατροί την ενημέρωσαν πως η περίπτωσή της δεν είναι ιάσιμη, εκείνη δημιούργησε τη δική της λίστα στόχων, μία λίστα με πράγματα που ήθελε να κάνει μέχρι να έρθει το πλήρωμα του χρόνου.
Τα έκανε όλα ένα – ένα. Οπλισμένη με θάρρος, ψυχική δύναμη και αποφασιστικότητα κολύμπησε με καρχαρίες, συνάντησε την αγαπημένη της μπάντα Take that, πήγε στο χορό αποφοίτων του σχολείου της, έκανε φιλανθρωπίες. Τον περασμένο Αύγουστο παρακολούθησε φάλαινες να κολυμπούν. Τότε, μπήκε και το τελευταίο εναπομείναν τικ δίπλα από τη λίστα της.
Τότε είχε δηλώσει: «Ποτέ δεν περίμενα όλος ο κόσμος να έχει δημοσιεύσει αυτή τη λίστα. Και ακόμη δεν περίμενα να πραγματοποιήσω την πλειονότητα αυτών των στόχων. Είμαι τόσο χαρούμενη που έγινε αυτό».
Αναφορικά με τις φιλανθρωπίες, με πρωτοβουλία της Άλις το φιλανθρωπικό ίδρυμα Άντονι Νόλαν συγκέντρωσε τις υπογραφές 40.000 ανθρώπων που προσφέρθηκαν να δωρίσουν μυελό των οστών. Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον την εξήρε δημόσια γι’ αυτήν της την κίνηση. Επρόκειτο για το μεγαλύτερο και πιο βασικό στόχο της λίστας της.
Μία δεύτερη φιλανθρωπικού ενδιαφέροντος κίνησή της ήταν η δημιουργία του προγράμματος Η Απόδραση της Άλις, το οποίο συγκέντρωνε χρήματα προκειμένου να μπορούν να πηγαίνουν διακοπές οι οικογένειες μελλοθάνατων παιδιών.

Σε αυτά τα τέσσερα τελευταία της χρόνια, η Άλις κατάφερε να πάρει και δύο βραβεία. Απονεμήθηκε σε αυτήν και την αδερφή της, Μίλι, το Μετάλλιο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας για τις φιλανθρωπικές τους υπηρεσίες, καθώς ήταν στη Λίστα Διακρίσεων της Βασίλισσας. Ακόμη, τιμήθηκε για το κουράγιο της στα βραβεία για την Υπερηφάνεια της Βρετανίας.
Η Άλις είχε δημοσιοποιήσει τη λίστα στόχων της σε ιστολόγιο. Η διάδοση της λίστας ήταν επιδημική. Η Άλις είχε καταφέρει να γίνει το κεντρικό πρόσωπο των συζητήσεων συγκλονίζοντας για το κουράγιο της. Το σλόγκαν της ήταν «Μία ζωή… Ζήσε την».

Η είδηση του θανάτου δημοσιεύτηκε από την ίδια της τη μητέρα, Βίκυ Πάιν, η οποία έγραψε στο facebook:
«Το αγαπημένο μας κορίτσι, η Άλις, σήμερα έβαλε φτερά αγγέλου. Έφυγε εν ειρήνη με τον Σιμόν (τον πατέρα), τη Μίλι κι εμένα στο πλευρό της. Είμαστε συντετριμμένοι και τώρα ξέρουμε πως οι ζωές μας ποτέ δε θα είναι ίδιες ξανά. Καληνύχτα, Άλις.»
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πήραν φωτιά από την είδηση του θανάτου της. Μέχρι και ο Βρετανός συγγραφέας παιδικών βιβλίων και κωμικός, Ντέιβιντ Γουόλιαμς έγραψε στο λογαριασμό του στο facebook: «Είμαι τόσο λυπημένος με το θάνατο της Άλις Πάιν. Τι όμορφο και δυνατό κορίτσι…»
Ανήμερα πρωτοχρονιάς, η Άλις Πάιν είχε κάνει την τελευταία της ανάρτηση σε ιστολόγιο: «Δε μπορώ να πιστέψω πως μπορώ και λέω σε όλους σας ‘‘καλή χρονιά’’. Δε νομίζω ότι υπήρχε έστω και ένας γιατρός που θα μπορούσε να μου εγγυηθεί κάτι τέτοιο, όταν με έστειλαν σπίτι μου, δύο χρόνια πριν».
Στην ταινία The bucket list δύο μελλοθάνατοι καρκινοπαθείς εκπληρώνουν τη δική τους λίστα, χάρη στα χρήματα που διαθέτει ένας εξ αυτών. Η περίπτωση της Άλις αποδεικνύει πως δε χρειάζονται χρήματα για να κάνεις αυτά που θες. Θέλει κουράγιο, πίστη, δύναμη κι αποφασιστικότητα.


Δείτε επίσης...

Κόσμος 516589359961419294
item