Κάντε το ψυχολογικό τεστ του «Κύβου»

Φτιάχνουμε ένα τετράγωνο πλαίσιο, ό,τι μέγεθος θέλουμε.


Φτιάχνουμε ένα τετράγωνο πλαίσιο, ό,τι μέγεθος θέλουμε.


1η ερώτηση: Έχεις έναν κύβο. Τοποθέτησέ τον κάπου μέσα σε αυτό το πλαίσιο.

2η ερώτηση: Τι χρώμα έχει και από τι υλικό είναι ο κύβος; Γράφετε το υλικό και το χρώμα.

3η ερώτηση: Έχεις μια σκάλα. Τοποθέτησέ την κι αυτήν κάπου στο πλαίσιο.

4η ερώτηση: Τι χρώμα και από τι υλικό είναι η σκάλα; Γράφετε το υλικό και το χρώμα.

5η ερώτηση: Έχεις ένα άλογο. Περιγράψτε το εν συντομία…

6η ερώτηση: Ξαφνικά βλέπεις στον ορίζοντα μια τεράστια, άγρια, απειλητική καταιγίδα να έρχεται προς το μέρος σου. Έχεις λοιπόν το άλογο, τον κύβο και την σκάλα… τι κάνεις;


Ερμηνεία:

Ο κύβος υποδηλώνει την αυτοπεποίθησή μας. Η τοποθέτησή του στο πλαίσιο θα μας δείξει κατά πόσο το άτομο είναι ισορροπημένο και κεντραρισμένο. Δηλαδή το ιδανικό σημείο είναι εδώ


Πολλές φορές, άνθρωποι που είναι πολύ ντροπαλοί ή με πολύ χαμηλή αυτοπεποίθηση θα τοποθετήσουν το τετράγωνο (κύβο) σε κάποια από τις άκρες του πλαισίου. Όσο πιο μακριά από το κέντρο, τόσο πιο μεγάλο το πρόβλημα…

Άρα η πρώτη ερώτηση είναι σε τι προτεραιότητα τοποθετείς τον εαυτό σου.

- Εάν είναι στο κέντρο, “ο εαυτός μας είναι σε πρώτη προτεραιότητα”.

- Αν αποκλίνει και όσο περισσότερο αποκλίνει, τόσο πιο χαμηλή η προτεραιότητα που δίνουμε στον εαυτό μας.

Η δεύτερη ερώτηση ρωτάει ποια είναι η κυριότερη ιδιότητά σου (χρώμα) και πόσο ανθεκτικός είσαι; (υλικό)

Εάν γνωρίζετε καλά την ανάλυση των χρωμάτων ως προς την ψυχική διάθεση, τότε θα καταλάβετε αμέσως τι σημαίνει το χρώμα. Εάν δεν το γνωρίζετε χονδρικά σας λέ ότι:

Τα σκούρα χρώματα (καφέ & μαύρο) μας δείχνουν έναν άνθρωπο που έχει ανάγκη γείωσης και είναι σοβαρά εσωστραμμένος.

Το κόκκινο μας δείχνει άνθρωπο γεμάτο … θυμό. Πολλές φορές αυτός ο θυμός μπορεί να εκφράζεται σαν υπερσεξουαλικότητα, πάθος και ανάγκη για “τρέλες”.

Το κίτρινο – πορτοκαλί μας δείχνει έναν εξωστρεφή άνθρωπο. Ενίοτε μας δείχνει και έναν άνθρωπο ο οποίος σκέπτεται υπερβολικά.

Το πράσινο μας δείχνει έναν άνθρωπο που αγαπάει την προσφορά και είναι δοτικός. Μπορεί να είναι θεραπευτής ή μπορεί να είναι φυσιολάτρης.

Το ροζ μας δείχνει έναν χαρούμενο άνθρωπο…

Το μπλε μας δείχνει έναν άνθρωπο που βρίσκεται σε βαθύ προβληματισμό ή σε μια κρίσιμη καμπή της ζωής του.

Το μοβ μας δείχνει έναν πνευματικό άνθρωπο που ασχολείται με την αυτογνωσία και την εσωτερική αναζήτηση.

Το κρυστάλλινο ή λευκό μας δείχνει έναν αγνό, ποιοτικό, καλοπροαίρετο και κατ’ ουσίαν καλό άνθρωπο.

Το συμπέρασμα βγαίνει συνολικά από τη γενική εικόνα του τεστ. Απλά το χρώμα είναι μια ένδειξη που μας οδηγεί κάπου…

Το υλικό είναι αρκετά απλό στην ανάλυσή του. Εάν το υλικό είναι για παράδειγμα χαρτί, δείχνει ότι ο άνθρωπος αυτός είναι υπερβολικά ευαίσθητος και εύθραυστος. Εάν είναι κρύσταλλος, δείχνει έναν πολύ ανθεκτικό και δυνατό άνθρωπο κ.ο.κ.

Η τρίτη ερώτηση είναι οι φίλοι. Το σημείο που θα τοποθετήσει τη σκάλα στο πλαίσιο θα δείξει τη σχέση αυτού του ανθρώπου με τους φίλους του.
Μια ομαλή σχέση με τους φίλους, θα φανεί εάν το σκαλοπάτι ακουμπάει πάνω στον κύβο. Εάν η σκάλα ακουμπάει στον κύβο τότε φαίνεται ότι ο άνθρωπος έχει καλές φιλικές σχέσεις.


Υπάρχει όμως άλλο ένα κρυφό ερώτημα εδώ. Τι σχέση είναι αυτή; Στην παραπάνω εικόνα όπου η σκάλα ανεβαίνει μέχρι τον κύβο δείχνει ότι η σχέση με τους φίλους είναι ισορροπημένη. Ο άνθρωπος είναι το επίκεντρο και έχει τη δυνατότητα να στηρίζει και να στηρίζεται από τους φίλους του. Εάν όμως η σκάλα είχε τη μορφή ανεμόσκαλας


τότε ο άνθρωπος πιστεύει ότι οι φίλοι του στηρίζονται όλοι πάνω του και τους αισθάνεται σαν βάρος, χωρίς να αισθάνεται ότι κι εκείνος έχει τη δυνατότητα να στηριχτεί επάνω τους.

Η τέταρτη ερώτηση μας δείχνει πως βλέπει τους φίλους του και πόσο αληθινές και ανθεκτικές – αυθεντικές είναι αυτές οι φιλίες… Για παράδειγμα μια καφετί ξύλινη σκάλα που τρίζει δεν είναι ό,τι καλύτερο. Το ίδιο φυσικά και μια ανεμόσκαλα. Μια σκάλα από γρανίτη ή μάρμαρο όμως δείχνει δυνατές – ανθεκτικές φιλίες.

Η πέμπτη ερώτηση στην ουσία δεν μας ενδιαφέρει τόσο πολύ. Το άλογο αντιπροσωπεύει τον σύντροφο. Η περιγραφή λοιπόν του αλόγου μας δείχνει σε πολύ γενικές γραμμές κάποια στοιχεία που θα ήθελε να έχει ο ιδανικός του σύντροφος. Για παράδειγμα το μαύρο άλογο, μας δείχνει ανεξαρτησία. Το λευκό έχει να κάνει με την προστασία. Η χαίτη έχει να κάνει με την μεγαλοπρέπεια κ.ο.κ.

Η έκτη ερώτηση είναι που θα σας κάνει να γελάσετε… Η ερώτηση είναι “τι κάνεις με τον σύντροφό σου όταν συναντάτε δυσκολίες στην κοινή σας ζωή;”

Εδώ ακούγονται οι πιο απίθανες απαντήσεις…

Το ιδανικό είναι κάτι πολύ προσωπικό και για τον καθένα ενδεχομένως διαφορετικό. Εντούτοις, για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης και κατανόησης, η ιδανική απάντηση στην έκτη ερώτηση είναι ”παίρνω το άλογο και φεύγω” που σημαίνει ότι όταν συναντάμε δυσκολίες, ενώνουμε τις δυνάμεις μας και τις αντιμετωπίζουμε ενωμένοι.

Εδώ όμως προσωπικά έχω ακούσει τις πιο αστείες απαντήσεις…
Για παράδειγμα μια συχνή απάντηση είναι: δένω το άλογο στην σκάλα και ανεβαίνω στον κύβο (!) Πράγμα που σημαίνει ότι παρατάω τον σύντροφό μου και τρέχω να σωθώ μόνος μου.

Άλλη απάντηση είναι ότι ανεβάζω το άλογο στη σκάλα και μπαίνουμε στον κύβο. Η απάντηση δείχνει υπερπροστατευτικότητα και πολλές φορές, εάν την απάντηση αυτή, την δώσει γυναίκα, σημαίνει ότι έχει ευνουχίσει σε μεγάλο βαθμό το σύζυγο (ή τουλάχιστον έτσι το βλέπει εκείνη)

Μια άλλη απάντηση είναι ότι τα παρατάω όλα και τρέχω να σωθώ μόνος μου… δεν χρειάζεται εξήγηση φαντάζομαι!

Τέλος η πιο συχνή απάντηση είναι: βάζω την σκάλα μέσα στον κύβο, παίρνω τον κύβο στην πλάτη και παίρνω το άλογο και φεύγω… πράγμα που δείχνει ότι το άτομο κρέμεται τελείως πάνω στον σύντροφό του μπροστά στις μεγάλες δυσκολίες.

Τα τεστ μας δείχνουν την παρούσα κατάσταση του ανθρώπου και αφορά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και όχι γενικά τη ζωή του.
Επίσης, είναι σημαντικό να κάνετε την ανάλυση με ανοιχτό μυαλό και δένοντας όλα τα στοιχεία σε μια εικόνα. Εάν κάνετε μεμονωμένα την ανάλυση, τότε είναι βέβαιο πως θα αστοχήσετε.

Δείτε επίσης...

Τέστ 1453046993473955448
item