"ΠΛΑΣΤΑ" όλα τα νέα 5ευρα

Αναστάτωση έφερε σε αρκετές χώρες της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, η κυκλοφορία στις αρχές Μαΐου το νέο 5 ευρώ.

Αναστάτωση έφερε σε αρκετές χώρες της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, η κυκλοφορία στις αρχές Μαΐου το νέο 5 ευρώ.

Σύμφωνα με ταΝΕΑ Κατόπιν εορτής οι αρμόδιοι κατάλαβαν ότι σε μεγάλο ποσοστό το λογισμικό των μηχανών αυτόματης πώλησης και αυτόματης πληρωμής που υπάρχουν στην αγορά δεν αναγνωρίζει  το νέο 5 ευρώ ως γνήσιο και έτσι απορρίπτεται στις συναλλαγές, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τα μηχανήματα μέτρησης χαρτονομισμάτων που διαθέτουν τράπεζες και καταστήματα σε αρκετές χώρες.

 Ετσι, μη σας φανεί παράξενο αν το ίδιο  το νέο 5 ευρώ που θα πάρετε από την τράπεζα δεν το δεχθεί το μηχάνημα πώλησης εισιτηρίων του μετρό. Το βέβαιο είναι ότι την ίδια στιγμή και σε κάποια άλλη χώρα της ευρωζώνης κάποιος όπως εσείς θα αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα.

ΛΥΣΗ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ. Στη Γερμανία, 7.500 μηχανήματα αυτόματης πώλησης εισιτηρίων στους σιδηροδρομικούς σταθμούς της χώρας δεν δίνουν εισιτήρια που πληρώνονται με το νεο 5 ευρω και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων το πρόβλημα θα έχει λυθεί μέχρι τον Ιούνιο.

Στην Ιταλία, οι αυτόματοι πωλητές τσιγάρων, αναψυκτικών, καυσίμων και εισιτηρίων απορρίπτουν τα νέα πεντάευρα σε ποσοστό 90%, ενώ ακόμα και οι γνωστοί «κουλοχέρηδες» τους γυρίζουν την πλάτη. Και στη Γαλλία όμως τα νέα 5ευρα που δίνουν ΑΤΜ των τραπεζών δεν γίνονται δεκτά από τους μαγαζάτορες σε αρκετές περιοχές, καθώς τα μηχανήματα ανίχνευσης που διαθέτουν τα βγάζουν πλαστά, όπως και στο Βέλγιο όπου τα μηχανήματα εύκολης πληρωμής τα απορρίπτουν αν κάποιος θελήσει να τα καταθέσει για την πληρωμή προϊόντων ή υπηρεσιών. Οσο για το Λουξεμβούργο, το νέο πεντάευρο «κόλλησε» τα παρκόμετρα, καθώς το λογισμικό τους δεν τα αναγνωρίζει για να πραγματοποιηθεί η συναλλαγή.

 Στην Ελλάδα, τα πρώτα προβλήματα εμφανίστηκαν νωρίς και συγκεκριμένα στις αρχές Μαΐου σε τουριστικές περιοχές όπως η Ρόδος και τα Επτάνησα, καθώς οι ανιχνευτές χρημάτων που διαθέτουν πολλά καταστήματα τα έβγαζαν πλαστά. Προβλήματα όμως υπάρχουν και στα μηχανήματα πώλησης εισιτηρίων του μετρό, καθώς το λογισμικό των αυτόματων πωλητών είναι ξεπερασμένο και χρειάζεται αναβάθμιση ώστε να αναγνωρίζει το νέο πεντάευρο. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ), η ολοκλήρωση της αναβάθμισης του λογισμικού των αυτόματων πωλητών εισιτηρίων αναμένεται το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Για να προχωρήσει η αναβάθμιση του λογισμικού των μηχανημάτων θα πρέπει να παραδοθεί στους τεχνικούς ειδική μήτρα του νέου 5 ευρω από την Τράπεζα της Ελλάδος.

 Ανάλογο θέμα αντιμετωπίζουν και οι τράπεζες αφού και τα δικά τους μηχανήματα καταμέτρησης, αλλά και εύκολης πληρωμής (easypay), χρειάζονται αναβάθμιση η οποία θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο. Ωστόσο, πιο ετοιμοπόλεμες οι τράπεζες έχουν ήδη στείλει στο προσωπικό των υποκαταστημάτων τους οδηγίες για το πώς θα αναγνωρίζουν τα νέα χαρτονομίσματα.  Στο νέο πεντάευρο έχουν ενσωματωθεί καινούργια και ενισχυμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας. Στο υδατογράφημα και στο ολόγραμμα εμφανίζεται μια προσωπογραφία της Ευρώπης. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ευδιάκριτου «αριθμού με βαθυπράσινο χρώμα» είναι η εναλλαγή από βαθύ πράσινο σε βαθύ μπλε, καθώς και μια αίσθηση κίνησης του φωτός από πάνω προς τα κάτω και αντίστροφα. Με τη βοήθεια μικρών ανάγλυφων γραμμών στην αριστερή και τη δεξιά άκρη του τραπεζογραμματίου διευκολύνεται η αναγνώρισή του, ιδίως από άτομα με προβλήματα όρασης. Ολα αυτά τα χαρακτηριστικά ασφαλείας είναι ορατά στην πρόσθια όψη του νέου χαρτονομίσματος και η επαλήθευσή τους γίνεται εύκολα με τρεις απλούς ελέγχους: έλεγχο με την αφή, οπτικό έλεγχο και εξέταση υπό γωνία. Τα νέα πεντάευρα φέρουν την υπογραφή του Μάριο Ντράγκι.

Δείτε επίσης...

Κόσμος 1473706770418375329
item