Διατροφικό μενού για την Μεγάλη Εβδομάδα του 2013

Την Μεγάλη Εβδομάδα γιορτάζονται τα Πάθη, η Σταύρωση, η Ταφή και τελικά η Ανάσταση του Ιησού Χριστού. Οι κυριότερες ημέρες της Μεγάλης Ε...

Την Μεγάλη Εβδομάδα γιορτάζονται τα Πάθη, η Σταύρωση, η Ταφή και τελικά η Ανάσταση του Ιησού Χριστού. Οι κυριότερες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας αντιπροσωπεύουν και μία από τις ημέρες που πέρασε ο Ιησούς στην Ιερουσαλήμ κατά τον εορτασμό του εβραϊκού Πάσχα από την ημέρα της εισόδου του στην πόλη των Ιεροσολύμων μέχρι την Ανάσταση του. Είναι εβδομάδα εγκράτειας, νηστείας και προσευχής για τους χριστιανούς.

Μεγάλη Δευτέρα

Η Μεγάλη Δευτέρα είναι αφιερωμένη στον Ιωσήφ τον πιο αγαπητό υιό του Ιακώβ τον οποίο πούλησαν τα αδέρφια του σε εμπόρους από την Αίγυπτο. Ο Ιωσήφ έχει μεγάλη σχέση με το Πάσχα γιατί αυτός έφερε τον Λαό του Ισραήλ στην Αίγυπτο οπού και έμειναν αιχμαλωτισμένοι μέχρι την εποχή που ο Μωυσής με την βοήθεια του Θεού τους πήρε από την Αίγυπτο για να τους φέρει στη Γη Χαναάν. Την ίδια ημέρα διαβάζεται στην εκκλησία και η παραβολή της καταραμένης συκιάς από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου. Την Μεγάλη Δευτέρα ξεκινούν πολλοί την νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας μέχρι να κοινωνήσουν το Μεγάλο Σάββατο.

Μενού για Μ. Δευτέρα:

Πρωινό:
καφές (χωρίς γάλα, με ταχίνι) ή χυμός της αρεσκείας σας
φρυγανιές, μαργαρίνη και μέλι ή μαρμελάδα.

Δεκατιανο:
πιροσκί νηστίσιμα

Μεσημεριανό:
φασολάκια λαδερά
πατάτες τηγανητές
ταραμοσαλάτα

Απογευματινό:
χαλβάς της αρεσκείας σας
καφές (με ταχίνι) ή χυμός

Βραδινό:
τσάι με κουλουράκια κανέλας

Μεγάλη Τρίτη

Την Μεγάλη Τρίτη διαβάζονται η παραβολή των δέκα Παρθένων πού όταν άκουσαν το «ιδού ο Νυμφίος έρχεται» έτρεξαν να συναντήσουν τον Νυμφίο, όμως οι πέντε από αυτές, οι Μωρές, είχαν αποκοιμηθεί και αργοπόρησαν να βάλουν λάδι στα φανάρια τους, έτσι τελικά δεν μπόρεσαν να πάνε στο Γάμο, το δίδαγμα αυτής της παραβολής είναι ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι πάντα έτοιμοι για την βασιλεία των ουρανών. Η παραβολή του πλούσιου άρχοντα και των τριών υπηρετών του και ο τρόπος που διαχειρίστηκαν τα χρήματα που τους άφησε διδάσκουν την αγαθοεργία που πρέπει να έχουν οι άνθρωποι. Το βράδυ ψάλετε το τροπάριο της Κασσιανής.

Μενού για Μ. Τρίτη:

Πρωινό:
καφές (χωρίς γάλα, με ταχίνι) ή χυμός της αρεσκείας σας
τηγανίτες με μέλι ή μαρμελάδα

Δεκατιανο:
φρουτοσαλάτα

Μεσημεριανό:
καλαμαράκια ή σουπιές τηγανητές
χόρτα της αρεσκείας σας
ταραμοκεφτέδες

Απογευματινό:
χαλβάς της αρεσκείας σας
καφές (με ταχίνι) ή χυμός

Βραδινό:
τσάι με κουλουράκια πορτοκαλιού

Μεγάλη Τετάρτη

Την Μεγάλη Τετάρτη διαβάζεται το Μύρωμα του Ιησού από την αμαρτωλή. Ο Χριστός μιλάει ήδη για τον επερχόμενο θάνατο του λέγοντας στους μαθητές του ότι η γυναίκα τον μύρωσε για να τον προετοιμάσει για την ταφή του. Στη λειτουργία ψάλετε ο Ευχέλαιο. Την μέρα αυτή δεν τρώμε λάδι.

Μενού για Μ. Τετάρτη:

Πρωινό:
καφές (χωρίς γάλα, με ταχίνι) ή χυμός της αρεσκείας σας
φρυγανιές
μέλι ή μαρμελάδα

Δεκατιανο:
σπανακοκεφτέδες νηστίσιμοι

Μεσημεριανό:
πατατοσαλάτα (χωρίς λάδι)
ελιές

Απογευματινό:
χαλβάς της αρεσκείας σας
καφές ή χυμός

Βραδινό:
τσάι με παξιμάδια
μέλι ή ελιές

Μεγάλη Πέμπτη

Την Μεγάλη Πέμπτη το Θειο Δράμα προχωρεί προς την αποκορύφωση του, την ημέρα αυτή γίνεται ο Μυστικός Δείπνος όπου ο Ιησούς κοινωνεί τους μαθητές του δίνοντας τους από ένα κομμάτι ψωμί που συμβολίζει το σώμα του και κρασί που συμβολίζει το αίμα του. Από αυτήν την πρώτη κοινωνία των μαθητών ξεκινά το μυστήριο της Θείας κοινωνίας. Το ίδιο βράδυ ο Ιησούς γυρνώντας στους μαθητές τους λέει ότι κάποιος από αυτούς θα τον προδώσει, ο Ιούδας φεύγει για να ετοιμάσει την προδοσία του κι ο Ιησούς συλλαμβάνεται στον κήπο της Γεσθημανής όπου έχει πάει για να προσευχηθεί με τους μαθητές του. Το βράδυ ψέλνονται τα Δώδεκα Ευαγγέλια και στην εκκλησία περιφέρεται ο Σταυρός με τον Ιησού. Αυτή την μέρα οι νοικοκυρές βάφουν τα αυγά και ψήνουν τα τσουρέκια και τα κουλουράκια καθώς και το ζυμωτό ψωμί για το Πασχαλινό τραπέζι.

Μενού για Μ. Πέμπτη:

Πρωινό:
καφές (χωρίς γάλα, με ταχίνι) ή χυμός της αρεσκείας σας
χυλός από νιφάδες βρόμης (γλυκός ή αλμυρός)

Δεκατιανο:
σάντουιτς με ταραμοσαλάτα
μαρούλι και ντομάτα

Μεσημεριανό:
φασόλια γίγαντες γιαχνί στον φούρνο
ταραμοσαλάτα

Απογευματινό:
χαλβάς της αρεσκείας σας
καφές (με ταχίνι) ή χυμός

Βραδινό:
τσάι με παξιμάδια ή κουλουράκια νηστίσιμα

Μεγάλη Παρασκευή

Η Μεγάλη Παρασκευή συμβολίζει τα συμβάντα της δίκης του Ιησού από τον Πόντιο Πιλάτο, την μαρτυρική πορεία Του προς τον Γολγοθά, την Σταύρωση του και τελικά την Ταφή του. Ο Επιτάφιος βρίσκεται στην εκκλησία στολισμένος με ανοιξιάτικα λουλούδια. Μετά το τέλος της Λειτουργίας κάθε ενορία γυρνά τον επιτάφιο στην περιφέρεια της. Την ημέρα αυτή δεν τρώμε ούτε λάδι, ενώ το μεσημέρι πριν το φαγητό η παράδοση προστάζει να πίνουμε μια κουταλιά ξύδι, το περιστατικό με τον στρατιώτη που έδωσε στον Ιησού ξύδι αντί νερού.

Μενού για Μ. Παρασκευή:

Πρωινό:
καφές (χωρίς γάλα, χωρίς ταχίνι) ή χυμός της αρεσκείας σας
φρυγανιές
μέλι ή μαρμελάδα.

Δεκατιανο:
φρούτο

Μεσημεριανό:
φακές σούπα χωρίς λάδι
ελιές
Απογευματινό:
ζελές με φρούτα
καφές ή χυμός
Βραδινό:
τσάι με παξιμάδια
μέλι ή ελιές

Μεγάλο Σάββατο

Το Μεγάλο Σάββατο είναι η γιορτή της Ανάστασης, σε πολλές εκκλησίες με την πρωινή λειτουργία της πρώτης Ανάστασης πέφτουν και πολλά πυροτεχνήματα, η μεγάλη λειτουργία της Ανάστασης και το αποκορύφωμα γίνεται τα μεσάνυχτα, ο κόσμος πηγαίνει στην εκκλησία αργά το βράδυ μεταφέροντας μαζί λαμπάδες και κεριά. Τα μεσάνυχτα τα φώτα της εκκλησίας σβήνουν και ο ιερέας ψάλει το «Δεύτε Λάβετε Φώς» (Το Άγιο Φώς κάθε χρόνο φτάνει με ειδική πτήση της Ολυμπιακής από τα Ιεροσόλυμα και μοιράζεται σε όλες τις εκκλησίες της Ελλάδας) . Μετά ακολουθεί το Αναστάσιμο Ευαγγέλιο, συνήθως στο προαύλιο της εκκλησίας. ο Ιερέας
σηματοδοτεί την Ανάσταση του Χριστού ψάλλοντας το Χριστός Ανέστη. Ο κόσμος σπάει κόκκινα αυγά και εύχεται «Χριστός Ανέστη!», φωτοβολίδες και πυροτεχνήματα
φωτίζουν τον ουρανό. Κατά την επιστροφή στο σπίτι πολλοί φτιάχνουν ένα σταυρό πάνω από την πόρτα με την αιθάλη του κεριού. Το τραπέζι είναι στρωμένο με την παραδοσιακή μαγειρίτσα, κόκκινα αυγά και πασχαλιάτικες λιχουδιές.

Μενού για Μ. Σάββατο:

Πρωινό:
καφές (χωρίς γάλα, με ταχίνι) ή χυμός της αρεσκείας σας
τηγανίτες με μέλι ή μαρμελάδα.

Δεκτιανο:
σπανακόπιτα νηστίσιμη

Μεσημεριανό:
λαδερός αρακάς λεμονάτος ή με ντομάτα
ταμπουλέ
Απογευματινό:
καφές ή χυμός
κουλουράκια νηστίσιμα

Βραδινό:
κόκκινα αυγά
μαγειρίτσα

Κυριακή του Πάσχα

Η Κυριακή του Πάσχα γιορτάζεται σε όλη την Ελλάδα και είναι η πιο σημαντική γιορτή του έτους καθώς είναι η μεγαλύτερη γιορτή των ορθόδοξων χριστιανών. Η Κυριακή του Πάσχα είναι η μεγάλη γιορτή της Λαμπρής, γιορτάζεται η ανάσταση του Ιησού. Από νωρίς το πρωί ο παραδοσιακός οβελίας ψήνεται στη σούβλα ενώ γύρω από το εορταστικό τραπέζι γλεντούν οικογένειά και φίλοι.
spitosintages.gr

Δείτε επίσης...

Διατροφή 509834426846020958
item