Ξεχωρίστε τα νοθευμένα ποτά και προστατέψτε τον οργανισμό σας

Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη υγεία μας αν δεν προσέξουμε .

Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη υγεία μας αν δεν προσέξουμε.

Πόσες φορές ένα υπέροχο βράδυ μετατράπηκε σε εφιάλτη απλά επειδή ξυπνήσατε με βαρύ κεφάλι, κακή διάθεση, αναγούλα και αμνησία; Κατά πάσα πιθανότητα ήπιατε περισσότερο από όσο αντέχατε. Αν όμως με ένα δύο ποτά καταλήξατε ένα βήμα πριν το νοσοκομείο τότε μάλλον την πατήσατε γιατί τα ποτά ήταν αυτό που λέμε: «μπόμπα». Πίνετε καφέδες, παίρνετε depon και τίποτα. Να ξέρετε επίσης πώς ο καφές σε ένα άτομο που έχει καταναλώσει υπερβολική ποσότητα αλκοόλ στο μόνο που χρησιμέυει είναι να το...ξυπνά. Αυτό συμβαίνει γιατί έχει ικανότητα να αναστέλλει την υπνηλία και σε καμία περίπτωση να μας ξεμεθά.

-Καλό είναι να αποφεύγετε τα αναψυκτικά στο ποτό σας γιατί κάτι τέτοιο θα το αλλοιώσει. Λίγος χυμός είναι ίσως πιο ασφαλής λύση αν και καλύτερα να το πίνετε σκέτο. Αν η γεύση του δε θυμίζει το ποτό που σας αρέσει να πίνετε ή όταν το ήπιατε κάηκε ο λαιμό σας, τότε είναι κακό σημάδι.
*Να ξέρετε επίσηε πως όσοι προτιμούν να πιουν το ποτό τους συνοδεία...αναψυκτικού τότε βάζουν ένα λιθαράκι για πιο γρήγορο μεθύσι. Το αναψυκτικό «καλύπτει» την έντονη γεύση και μυρωδιά του αλκοόλ και έτσι μας οδηγεί να πίνουμε περισσότερο. Ακόμη με το αναψυκτικό μεθάμε πιο γρήγορα γιατί με τα διττανθρακικά που έχει ( για να βγάζουν αφρό) έχουν ως αποτέλεσμα να απορροφάται ταχύτερα το αλκοόλ στον οργανισμό μας.
-Αν παραγγείλετε μπουκάλι, βάλτε λίγο σε ένα ποτήρι και πριν πιείτε  κουνήστε το μπουκάλι καλά. Αν το περιεχόμενο του μπουκαλιού για να ξαναβρεί την καθαρότητα του αργήσει πάνω από λίγα δεύτερα τότε κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι και ό,τι καλύτερο για να το πιείτε. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και σε περίπτωση που έχετε παραγγείλει ένα ποτήρι ποτό. Βάλτε την παλάμη σας πάνω και κουνήστε το δυνατά. Πιείτε μια μικρή γουλιά και αν αισθανθείτε ότι σας καίει στο λαιμό ή αργήσει και μείνει θολό τότε δεν είναι καθαρό.
-Αν παραγγείλετε μπουκάλι κοιτάξτε την ετικέτα στο πίσω μέρος για να δείτε αν είναι η ίδια εταιρία που εισάγει το μπουκάλι όπως αυτή που αναγράφεται στα μπουκάλια που έχετε στο σπίτι ή έχετε δει άλλες φορές.

Επίσης κορίτσια μην προσπαθείτε να συναγωνιστείτε τα αγόρια της παρέας. Οι γυναίκες έχουμε δυστυχώς  μικρότερη αντοχή στο οινόπνευμα από ότι οι άντρες γιατί η ποσότητα του ενζύμου ADH το οποίο χρησιμεύει στον καλύτερο μεταβολισμό του αλκοόλ είναι πολύ μικρή σε εμάς. Κάτι τέτοιο έχει ως αποτέλεσμα όταν μια γυναίκα πίνει την ίδια ποσότητα ποτού με έναν άντρα να απορροφάται μεγαλύτερη ποσότητα οινοπνεύματος στο αίμα σε σχέση με τον άντρα. Έπειτα είμαστε και πιο μικροσκοπικές, κάτι που σημαίνει  μικρότερη ποσότητα νερού στο σώμα και έτσι το οινόπνευμα διαλύεται πιο δύσκολα.

Αν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καταναλώσετε αλκοόλ. Κάτι τέτοιο μπορεί να εξασθενίσει ή και να εξουδετερώσει την ισχύ του φαρμάκου αλλά και να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα υγείας. Αν για παράδειγμα λαμβάνετε αντιβίωση και καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα αλκοόλ τότε πιθανά συμπτώματα είναι οι πονοκέφαλοι, εμετοί αλλά και επιληπτικοί σπασμοί- στην καλύτερη περίπτωση το αλκοόλ θα εξουδετερώσει τη δράση του αντιβιωτικού με αποτέλεσμα όλη η θεραπεία που έχετε κάνει μέχρι τώρα να πάει.... ΑΚΛΑΦΤΗ. Αν λαμβάνετε αντιισταμινικά μπορεί να εμφανίσετε μεγαλύτερη επιθυμία για ύπνο. Τέλος αν λαμβάνετε φάρμακα για διαβήτη μπορεί να σας προκληθεί υπογλυκαιμία που ακόμη και η ένεση δεν θα μπορέσει να καταστείλει. Γι αυτό ΠΡΟΣΟΧΗ!

Το να έχουμε γεμάτο στομάχι  πριν την κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε την επίδραση του. Περίπου το 10% του αλκοόλ απορροφάται από το στομάχι μας και το υπόλοιπο από το λεπτό έντερο. Όσο περισσότερη ώρα κάνει να απορροφηθεί το πότο τόσο πιο αργά μεθάμε. Για να καταφέρουμε κάτι τέτοιο θα πρέπει πριν καταναλώσουμε αλκοόλ να έχουμε φάει τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες (μακαρόνια, πατάτες...), πρωτεΐνες (π.χ κρέας) αλλά και λίπη. Ιδανικά ακόμη είναι τα αυγά και το γιαούρτι.

Δείτε επίσης...

Υγεία 2961148754964411392
item