Έρχεται το τέλος του κόσμου;

Από τότε που ο Thomas Malthus προέβλεψε μαζικό λιμό για το ανθρώπινο είδος, πριν από περίπου 200 χρόνια, τα σενάρια των μεγάλων κρίσεων...


Από τότε που ο Thomas Malthus προέβλεψε μαζικό λιμό για το ανθρώπινο είδος, πριν από περίπου 200 χρόνια, τα σενάρια των μεγάλων κρίσεων έρχονται και φεύγουν με τακτικότητα. 


Ο 20ος αιώνας ήταν πλούσιος σε τέτοια καταστροφολογικά σενάρια, το ίδιο ισχύει και για τον 21ο αιώνα που αυτή τη στιγμή διανύουμε. Θα συνεχίσουμε να ζούμε και να αναπτυσσόμαστε με ολοένα και πιο ταχύτερους ρυθμούς; Ή το τέλος μας είναι τόσο κοντά που θα ήταν προτιμότερο να μην το σκεφτόμαστε;

Το 1910 υπήρχε ο φόβος ότι ο ερχομός του κομήτη Halley θα έλουζε τον κόσμο σε ένα σύννεφο κυανιδίου. Υπήρχαν δημοσιεύσεις που ανακοίνωναν ότι το τέλος του κόσμου θα έφτανε στις 18 Μαΐου. Μια τολμηρή εταιρία έφτασε στο σημείο να πουλήσει 'χάπια για τον κομήτη' που θα προστάτευαν τους ανθρώπους από τα δηλητηριώδη αέρια.

Αργότερα, το 1950, ο ευαγγελιστής Billy Graham είχε τη δική του πρόβλεψη για το τέλος του κόσμου. "Μπορεί να μας έχει μείνει ακόμα ένας χρόνος, ή ίσως και δύο χρόνια. Μετά πιστεύω πως όλα θα τελειώσουν," ήταν η θλιβερή δήλωσή του.

Ακόμα χειρότερη ήταν η περίπτωση του 1978, όπου πάνω από 900 άτομα που ακολουθούσαν τον ηγέτη της σέκτας του 'Ναού των Ανθρώπων' Jim Jones αυτοκτόνησαν, εκτός των άλλων επειδή πίστευαν πως ερχόταν ένα πυρηνικός Αρμαγεδόνας.

Φυσικά, όλες αυτές οι προβλέψεις είχαν ένα κοινό στοιχείο: Ήταν όλες λανθασμένες.

Οι τρομακτικές ιστορίες είναι το ίδιο δημοφιλείς σήμερα όσο ήταν και πάντοτε. Και προς μεγάλη ίσως έκπληξη, οι εμπνευστές αυτών των ιστοριών είναι πολύ συχνά επιστήμονες. Ας δούμε λοιπόν τρία σενάρια κρίσεων που κάνουν τον γύρο τους ανάμεσα στους ακαδημαϊκούς κύκλους.

Η μαύρη τρύπα που θα καταπιεί τον πλανήτη Γη

Ένα γνωστό σενάριο είναι αυτό της καταστροφής της Γης από μια μαύρη τρύπα. Μια ομάδα ανήσυχων φυσικών προειδοποιεί για τον τεράστιο σωματιδιακό επιταχυντή που είναι έτοιμος να ξεκινήσει τη λειτουργία του στο ινστιτούτο CERN στη Γενεύη. Ο γιγάντιος επιταχυντής, όπως είναι γνωστό, προορίζεται για να χρησιμοποιηθεί σε πειράματα που θα μας διαφωτίσουν σχετικά με το Big Bang. Αλλά υπάρχουν κάποιοι φόβοι, ότι θα μπορούσε να προκαλέσει ένα Big Bang.

Οι δέσμες σωματιδίων που θα πυροδοτηθούν από τον επιταχυντή θα συγκρουστούν με την ενέργεια ενός τραίνου 400 τόνων που τρέχει με 180 χιλιόμετρα την ώρα. Είναι θεωρητικά πιθανό πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει μια μαύρη τρύπα που θα κατάπινε τον πλανήτη μας.

Μια οργάνωση που λέγεται 'Ίδρυμα Σωστική Λέμβος' είναι τόσο ανήσυχη που προτείνει ένα άμεσο πρόγραμμα για να στείλει ανθρώπινες αποστολές σε άλλους πλανήτες προτού να είναι πολύ αργά. Δεν υπάρχει όμως αναφορά για το πώς θα μπορούσε αυτό να πραγματοποιηθεί.

Το σενάριο 'Μάντεψε ποιος θα έρθει απόψε στο Δείπνο'

Για αρκετές δεκαετίες, επιστήμονες που ασχολούνται με την έρευνα για εξωγήινη ζωή (SETI) ψάχνουν για νοήμονα ζωή στο σύμπαν. Χρησιμοποιούν ραδιοτηλεσκόπια για να ανιχνεύσουν μηνύματα. Αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί τίποτε και οι προσπάθειες αυτές συνοδεύονται από απογοήτευση. Αυτό έχει κάνει μια ομάδα ανεξάρτητων θιασωτών της ιδέας να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους. Κατασκεύασαν έναν φάρο που κατευθύνει παλμούς υψηλής ενέργειας στο διάστημα. Η ιδέα είναι να δει το σινιάλο ένας εξωγήινος πολιτισμός και να απαντήσει.

Ωστόσο, λιγότερο τολμηρά μέλη της έρευνας SETI έχουν βγει έξω από τα ρούχα τους αντιδρώντας στις προσπάθειες αυτές. Τι θα γίνει εάν οτιδήποτε λάβει το μήνυμα αυτό θα το ερμηνεύσει ως ένα διαγαλαξιακό ενοχλητικό μήνυμα; Τι θα γίνει εάν σκεφτούν πως οι άνθρωποι είναι ένα νόστιμο σνακ; Έχουν σταλεί γράμματα με εξαγριωμένα κείμενα και τους έχουν προτείνει να παραιτηθούν από το τόλμημα. Εντωμεταξύ, ο επίμαχος φάρος συνεχίζει να στέλνει παλμούς, είτε ως μια μαρτυρία της περιέργειάς μας, ή ως πρόσκληση για ένα επίσημο δείπνο στο οποίο εμείς θα είμαστε το κυρίως πιάτο, αν τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά.

Στενή επαφή με έναν Αστεροειδή

Και τέλος, υπάρχει το σταθερό φαβορί για τη μέρα της Κρίσης, που αφορά στη σύγκρουσή μας με ένα μεγάλο σώμα από το διάστημα. Έχουν υπάρξει διάφορες αφορμές στα τελευταία χρόνια όπου αστεροειδείς του τύπου εκείνου που πιστεύεται ότι είχε σκοτώσει τους δεινοσαύρους, έχουν πλησιάσει σε ένα σχετικά κοντινό βεληνεκές τον πλανήτη μας.

Αυτό έχει τρομάξει τους αστρονόμους, που τονίζουν πως κάποια από τις μέρες αυτές ίσως δε φανούμε και τόσο τυχεροί. Με μια ολοένα αυξανόμενη σιγουριά μας διαβεβαιώνουν πως θα μπορέσουν να πουν με ακρίβεια πότε θα έρθει η τελευταία στιγμή μας. Το πώς αυτή η γνώση θα μπορούσε να βοηθήσει δεν είναι ξεκάθαρο. Μέχρι του να υπάρξει η τεχνολογία που θα μας επιτρέψει να εκτρέψουμε έναν βράχο που έχει το μέγεθος του Γιβραλτάρ, η άγνοιά μας για έναν τέτοιο κίνδυνο είναι προτιμότερη.

Σε περίπτωση που φαίνονται ανησυχητικά τα παραπάνω, ας λάβουμε υπόψη πως οι πιθανότητες μιας μεγάλης σύγκρουσης με αστεροειδή στα επόμενα 100 χρόνια είναι λιγότερες από μία στο μισό εκατομμύριο. Και το ποσοστό της πιθανότητας ότι θα μας καταπιεί μια μαύρη τρύπα ή θα αποτελέσουμε το γεύμα κάποιων εξωγήινων βρίσκεται κάπου κοντά στο μηδέν.

Φυσικά, αυτό δε θα σταματήσει τους προφήτες για την Ημέρα της Κρίσης. Έχετε ακούσει για τους υπερ-νοήμονες υπολογιστές που ετοιμάζονται να καταλάβουν τον κόσμο;
Πηγή: esoterica.gr

Δείτε επίσης...

Κόσμος 578426453879262166
item