Ο ΕΟΠΥΥ χρεοκόπησε!

Κατά τη χθεσινή συνάντηση του Αναπληρωτή Υπ. Υγείας στα γραφεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ με τους φορείς Α’Βάθμιας και Β’ βάθμιας περίθαλψης, έγινε ε...

Κατά τη χθεσινή συνάντηση του Αναπληρωτή Υπ. Υγείας στα γραφεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ με τους φορείς Α’Βάθμιας και Β’ βάθμιας περίθαλψης, έγινε επίσημη ενημέρωση
ότι το ταμείο χρεοκόπησε και αδυνατεί να αποπληρώσει τις δεδουλευμένες δαπάνες των παρόχων υγείας, πλην φαρμακοποιών.

Σε ανακοίνωσή τους οι ιατροί του (Ε.Ο.Π.Υ.Υ) Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας αναφέρουν:


«Είναι γνωστό ότι ο ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε με τον πενιχρότατο προϋπολογισμό των 350 εκατ. για την κάλυψη των εργαστηριακών εξετάσεων 9,5 εκ ασφαλισμένων, ενώ οι δαπάνες μόνο του ΟΠΑΔ για το 2011 ήταν 250 εκατ. για 1,2 εκ ασφαλισμένους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕUROSTAT, η δαπάνη για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, θα έπρεπε να είναι 1 δις. Ακολούθησαν απανωτές μειώσεις του προϋπολογισμού για τα εργαστήρια με τελικό ποσό τα 260 εκατ. ήτοι 21 εκατ. μηνιαίως, στα πλαίσια της μείωσης των πακέτων των 11,5 δις, και παρά την είσοδο των ασφαλισμένων του Οίκου Ναύτου και του ΤΑΥΤΕΚΩ στον οργανισμό.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση, επισημοποιήθηκε από τον κ. Σαλμά, το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ που βρίσκεται στα 2,5 δις, με τον αυθαίρετο περιορισμό της ετήσιας δαπάνης για εξετάσεις και παρακλινικά στα 187 εκ, με 75 εκ να έχουν καταβληθεί για το πρώτο τετράμηνο του, ήδη το ποσό αυτό έχει υπερκαλυφθεί κατά 131,37% . Αυτό πρακτικά σημαίνει στάση πληρωμών για εξετάσεις και παρακλινικά. Ανακοινώθηκε επίσης η πολιτική απόφαση επιβολής περαιτέρω εκπτώσεων, με την απειλή ότι οι ασφαλισμένοι θα κατευθύνονται αποκλειστικά στις δημόσιες δομές του ΕΟΠΥΥ.

Η νεώτερη αυτή εξέλιξη αποτελεί τραγική είδηση για την οριακή βιωσιμότητα των ιατρείων και εργαστηρίων. Η κατάσταση είναι πλέον εκτός ελέγχου καθώς η υπάρχει κατά την γνώμη μεθοδευμένη και άνιση περικοπή των δαπανών όλων των υπολοίπων παρόχων του ΕΟΠΥΥ, σε αντιδιαστολή με την φαρμακευτική δαπάνη που θα ξεπεράσει τα 3,2 δις ετησίως σε σχέση με τα 2,25 δις του αρχικού προϋπολογισμού (62% του προϋπολογισμού έναντι στόχου 33% !!!) Την ίδια στιγμή διαθέτει μόνο το 1,8% στους κλινικούς ιατρούς και 4,2% για εξετάσεις – παρακλινικά -φυσιοθεραπευτές !!! (Δείτε σχετικό πίνακα στο τέλος του εγγράφου).

Το θράσος ορισμένων απέναντι στους πολίτες έχει ξεπεράσει κάθε όριο και ενώ έχουν αποδώσει από μόνοι τους, πέρα από κάθε λογική, το 62% του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ σε φαρμακευτικές δαπάνες, συνεχίζουν να συκοφαντούν τους ιατρούς για υπερσυνταγογράφηση, ενώ τους έχουμε επανειλημμένα υποδείξει τον τρόπο να την περιορίσουν δραστικά και δεν το πράττουν σκόπιμα. Απαντήστε κ. Σαλμά με τίνος εντολή, τη στιγμή που όλοι οι κωδικοί μειώνονται και οι μισθοί των ελλήνων εκμηδενίζονται, ο κωδικός για την φαρμακευτική δαπάνη αυξάνει δραματικά.

Βάσει αυτών, καλούνται τα μέλη μας σε μέγιστη ετοιμότητα και σε τοπικές συνελεύσεις των εργαστηριακών και κλινικών Ιατρών ανά την επικράτεια προκειμένου να συνεδριάσουν εντός των αμέσως επόμενων ημερών και να κοινοποιήσουν τις απόψεις τους στην ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ.

Καλούμε επίσης, όσοι δεν είναι μέλη να κάνουν άμεσα την εγγραφή τους, ώστε να υπάρχει η αντίστοιχη συνδικαλιστική κάλυψη σε περίπτωση νέων μαζικών κινητοποιήσεων, που αυτή την στιγμή μοιάζουν αναπόφευκτες, και πάντα σε συνεργασία με τις αποφάσεις των επιμέρους ενώσεων των εργαστηριακών Ιατρών και των φορέων Α΄βάθμιας και Β’ βάθμιας περίθαλψης, με τους οποίους, η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ συνεργάζεται στενά στην κατεύθυνση συγκρότησης ενιαίου μετώπου που θα συμβάλλει από κοινού στο σχεδιασμό και την αποτελεσματικότητα των διεκδικήσεων.

Η ώρα μηδέν έφτασε, δεν υπάρχουν περιθώρια για ολιγωρίες, όλοι οι ιδιωτικοί φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας θα πάρουμε αποφάσεις με μοναδικό σκοπό να αποτραπεί η τελική εξόντωση και ο αφανισμός του ιατρικού κλάδου, από τις αυθαιρεσίες της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και της ηγεσίας του ΥΥΚΑ».
on-news.gr

Δείτε επίσης...

Οικονομία 7086223911175226048
item