Ζουν περισσότερο οι μορφωμένες γυναίκες

Μια καλά μορφωμένη γυναίκα έχει περισσότερες πιθανότητες να ζήσει περισσότερα χρόνια ζωής, ενώ η θετική αυτή επίδραση εκτείνεται και στ...

Μια καλά μορφωμένη γυναίκα έχει περισσότερες πιθανότητες να ζήσει περισσότερα χρόνια ζωής, ενώ η θετική αυτή επίδραση εκτείνεται και στον σύντροφό της, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική μελέτη.

Ένας άνδρας, η γυναίκα του οποίου δεν έχει πάει στο πανεπιστήμιο, έχει 25% περισσότερο ρίσκο να πεθάνει νωρίτερα από ό,τι αν η γυναίκα του έχει πανεπιστημιακή εκπαίδευση.  
Η έρευνα, υπό τον δρα Ρόμπερτ Έρικσον, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό επιδημιολογίας «Epidemiology and Health Care» και κάλυψε 1,5 εκατ. εργαζόμενους, άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 30 – 59 ετών, σύμφωνα με το BBC.   
Η μελέτη δείχνει ότι οι μορφωμένες γυναίκες είναι πιο πιθανό να καταλαβαίνουν τις ανάγκες της οικογένειάς τους στα ζητήματα υγείας -και να δρουν ανάλογα.

Από την άλλη, οι άνδρες επηρεάζουν θετικά τη διάρκεια ζωής των γυναικών τους, κυρίως μέσω δύο άλλων παραγόντων, του επιπέδου του εισοδήματός τους και του κοινωνικού στάτους τους.

Το μορφωτικό επίπεδο της γυναίκας βρέθηκε όμως ότι είναι πιο σημαντικό και από το μορφωτικό επίπεδο του ίδιου του άνδρα, όσον αφορά την θετική επίδρασή στη διάρκεια ζωής του.  

Η μόρφωση μιας γυναίκας επηρεάζει σημαντικά και το δικό της προσδόκιμο ζωής, καθώς μια γυναίκα που δεν έχει πανεπιστημιακή εκπαίδευση, έχει 53% μεγαλύτερο ρίσκο να πεθάνει νωρίτερα, σε σχέση με μια γυναίκα που έχει σπουδάσει στο πανεπιστήμιο.  

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι γυναίκες παραδοσιακά αναλαμβάνουν περισσότερες ευθύνες μέσα στο σπίτι τους σε σχέση με τους άνδρες και, σαν συνέπεια, το μορφωτικό επίπεδο των γυναικών είναι συγκριτικά πιο σημαντικό για το γενικότερο στιλ ζωής μιας οικογένειας – για παράδειγμα, όσον αφορά πόσο υγιεινά τρώνε οι γονείς και τα παιδιά τους.
ygeianews.gr

Δείτε επίσης...

Υγεία 829744945250659619
item