Οι ευεργετικές επιδράσεις της ασπιρίνης

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει για περιπτώσεις ανθρώπων που την ώρα που πάθαιναν έμφραγμα γλίτωσαν τη ζωή τους με μια ασπιρίνη; Μπορεί ...

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει για περιπτώσεις ανθρώπων που την ώρα
που πάθαιναν έμφραγμα γλίτωσαν τη ζωή τους με μια ασπιρίνη; Μπορεί να ακούγεται περίεργο, όμως δεν πρόκειται για μύθο. Μάλιστα, όταν ένας ασθενής διακομιστεί στο νοσοκομείο με συμπτώματα εμφράγματος, οι γιατροί του χορηγούν ασπιρίνη ταχείας δράσης. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές επιστημονικές μελέτες σχετικά με τις ευεργετικές επιδράσεις της ασπιρίνης και τους τρόπους που το φάρμακο μπορεί να αξιοποιηθεί στον τομέα της πρόληψης.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι η ασπιρίνη όχι μόνο μειώνει τις πιθανότητες εμφράγματος στους ασθενείς που έχουν ήδη υποστεί καρδιαγγειακό επεισόδιο αλλά μπορεί να δρα προληπτικά για τους άνδρες άνω των 45 ετών και τις γυναίκες άνω των 55 ετών που έχουν υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Βεβαίως, την απόφαση για συστηματική χορήγηση ασπιρίνης πρέπει να την παίρνει πάντα ο γιατρός καθώς είναι απαραίτητο να συνεκτιμούνται και άλλοι παράγοντες που έχουν να κάνουν με τη γενικότερη κλινική εικόνα του ασθενούς, όπως η αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο, τα επίπεδα χοληστερόλης, το κάπνισμα καθώς και το ιστορικό άλλου νοσήματος που σχετίζεται με το καρδιαγγειακό σύστημα.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται σε όσους αντιμετωπίζουν γαστρεντερικά προβλήματα καθώς επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η λήψη ασπιρίνης αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας στο έντερο, στο στομάχι και στον εγκέφαλο.

Τέλος, επισημαίνεται ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που είναι κάτω των 45 και των 55 ετών αντίστοιχα, δεν πρέπει να λαμβάνουν ασπιρίνη για πρόληψη. Το ίδιο ισχύει και για τους ασθενείς άνω των 80 ετών καθώς σε αυτή την ηλικιακή ομάδα δεν έχει διευκρινιστεί αν όντως η συστηματική χορήγηση του φαρμάκου έχει ευεργετικές επιδράσεις ή αντιθέτως κρύβει κινδύνους.
newsbeastΚάνε Like και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Δείτε επίσης...

Υγεία 1636689464762275636
item