Πειραματικό φάρμακο θεραπεύει… 7 τύπους καρκίνου!

Ακόμη και πλήρη θεραπεία (ίαση) μπορεί να προσφέρει ένα νέο πειραματικό φάρμακο, που βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί και να σκ...

Ακόμη και πλήρη θεραπεία (ίαση) μπορεί να προσφέρει ένα νέο πειραματικό φάρμακο, που βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί και να σκοτώσει επτά τύπους καρκίνου, μεταξύ των οποίων του μαστού και του προστάτη.


Οι δοκιμές σε ανθρώπους αναμένεται να αρχίσουν σε δύο χρόνια.

Το νέο, πολλά υποσχόμενο φάρμακο αναμένεται να αντιμετωπίσει καρκίνους μαστού, προστάτη, εντέρου, ωοθηκών, εγκεφάλου, κύστεως και ήπατος. Εκτός όμως από τους συμπαγείς όγκους, φέρεται να αντιμετωπίζει και νεοπλασίες του αίματος όπως είναι τα λεμφώματα.

Στο πλαίσιο της μελέτης, ειδικοί από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ στην Καλιφόρνια δοκίμασαν ένα αντίσωμα («ζωντανό» φάρμακο) που έδωσε τη δυνατότητα στον οργανισμό να διαλύσει τους όγκους όλων των τύπων καρκίνου σε ποντίκια.

Το αντίσωμα στοχεύει την πρωτεΐνη που ονομάζεται CD47. Πρόκειται για μία πρωτεΐνη – ασπίδα, η οποία προστατεύει τα καρκινικά κύτταρα από τη φυσική άμυνα του οργανισμού, δηλαδή από το ανοσοποιητικό σύστημα. Η πρωτεΐνη αυτή βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων.

Η CD47 που επικαλύπτει το καρκινικό κύτταρο εκπέμπει και ένα σήμα «μη με φας» που αποτρέπει το μακροφάγα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος (καθαρίζουν τον οργανισμό) να του επιτεθούν.

Το πειραματικό φάρμακο κάθεται πάνω στο σήμα «μη με φας», το καλύπτει κι έτσι επιτρέπει στο ανοσοποιητικό να επιτεθεί και να διαλύσει τον καρκίνο. Οπως μάλιστα εκτιμούν οι επιστήμονες, εάν η χορήγησή του γίνεται σε πρώιμο στάδιο της νόσου θα μπορούσε ακόμη και ίαση να παράσχει στον ασθενή.

Από τα πειράματα που έγιναν στα ποντίκια στα οποία είχαν εμφυτευτεί ανθρώπινοι καρκινικοί όγκοι φάνηκε πως η θεραπεία ήταν αποτελεσματική σε αρκετούς τύπους καρκίνου και παρουσίαζε ελάχιστες παρενέργειες.

Για παράδειγμα, οι καρκινικοί όγκοι του εντέρου συρρικνώθηκαν στο ένα τρίτο, όγκοι του μαστού εξαφανίστηκαν τελείως και τέσσερις μήνες μετά την ολοκλήρωση της θεραπευτικής αγωγής εξακολουθούσαν να μην ανιχνεύονται καρκινικά κύτταρα στα πειραματόζωα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας καθηγητής Ερβινγκ Βάισμαν, «η αναστολή του σήματος “μη με φας” από την επιφάνεια των κυττάρων σταμάτησε σε ποντίκια, με ελάχιστη τοξικότητα, την ανάπτυξη σχεδόν όλων των ανθρώπινων καρκίνων. Τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι η πρωτεΐνη CD47 αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο όπλο στην αντιμετώπιση του καρκίνου».

Ο ερευνητής εκτίμησε ότι εάν όλα πάνε καλά, το φάρμακο θα μπορεί να κυκλοφορήσει ευρέως σε περίπου δέκα χρόνια.

Πάντως, για να επαληθευθούν τα αποτελέσματα θα πρέπει να σχεδιαστούν μεγάλης κλίμακας κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, ενώ αναπάντητο παραμένει το ερώτημα αν η νέα θεραπεία, εφόσον εφαρμοστεί τελικά, θα είναι συμπληρωματική των βασικών αντικαρκινικών σχημάτων (ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία) ή πρώτης γραμμής.


Πηγή: Τα Νέα

Δείτε επίσης...

Υγεία 4669054676043420559
item