ΦΙΑΣΚΟ: Πλασματική έρευνα από το Χονγκ Κονγκ τρομοκρατεί τους ατμιστές

Από τη μέρα που το ηλεκτρονικό τσιγάρο άρχισε να καταλαμβάνει όλο και περισσότερο χώρο, αυξάνοντας τους ατμιστές και μειώνοντας τους καπν...


Από τη μέρα που το ηλεκτρονικό τσιγάρο άρχισε να καταλαμβάνει όλο και περισσότερο χώρο, αυξάνοντας τους ατμιστές και μειώνοντας τους καπνιστές, έρευνες-μαϊμού, ανυπόστατες και άνευ τεκμηρίωσης βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Το πιο πρόσφατο «κρούσμα» είναι μια... εξωφρενική μελέτη από το Baptist University του Χονγκ Κονγκ, που έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου, με τον ισχυρισμό ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο εμπεριέχει ένα εκατομμύριο περισσότερες καρκινογόνες ουσίες από τον μολυσμένο αέρα του Χονγκ Κονγκ!

Ωστόσο, σημαντικό είναι να αναφερθεί πως αυτή η μελέτη έχει σημαντικό ένα πρόβλημα: Τα αποτελέσματά της είναι αβάσιμα, αφού δεν υποστηρίζονται από αποδεικτικά στοιχεία, ενώ δεν έχει δημοσιευθεί η μεθοδολογία της, η οποία είναι απαραίτητη για την επίσημη επικύρωση της!

Ο ερευνητής καρδιολόγος Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός άσκησε δριμεία κριτική χαρακτηρίζοντας την έρευνα άκυρη και παντελώς αβάσιμη επιστημονικά, ενώ παρατήρησε ότι η μελέτη επικεντρώθηκε στα επίπεδα των πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (PAH), μια τάξη των περιβαλλοντικών ρύπων που δημιουργούνται κυρίως από ατελή καύση διαφόρων οργανικών υλικών, συμπεριλαμβανομένης της βενζίνης και του καπνού.

Ακόμη και αν λοιπόν τα ευρήματα είναι σωστά, τα αποτελέσματα της μελέτης δεν έχουν καμία σχέση με το ηλεκτρονικό τσιγάρο!

Ο ίδιος πολύ απλά εξηγεί πως στο ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν υπάρχει πλήρης ή ατελής καύση κανενός υλικού. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα λειτουργούν θερμαίνοντας το υγρό αναπλήρωσης το οποίο μετατρέπεται σε ατμό που εισπνέει ο ατμιστής. Συνεπώς δεν υπάρχει φωτιά ή σπίθα για να προκαλέσει καύση κάποιας ουσίας όπως συμβαίνει στο παραδοσιακό τσιγάρο.

Ο Δρ. Φαρσαλινός επισημαίνει πως είναι... αστείο να προσπαθεί κανείς να συγκρίνει mL εισπνεόμενου καπνού με mL υγρού αναπλήρωσης. Η αλήθεια είναι ότι 1 συμβατικό τσιγάρο περιέχει κατά πολύ περισσότερους PAHs από αυτούς που ανέφεραν οι επιστήμονες ότι βρήκαν σε 1 ml υγρού (το οποίο είναι 1/3 της ημερήσιας κατανάλωσης).

Όπως καταλήγει και ο κ. Φαρσαλινός: «Υπάρχουν μόνο δύο πιθανότητες: είτε οι επιστήμονες δεν έχουν ιδέα για το τι πραγματεύονται, είτε εσκεμμένα παραπληροφορούν το κοινό και τις ρυθμιστικές αρχές. Ακόμα χειρότερα, δημιουργούν πανικό στους ατμιστές (η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι πρώην καπνιστές), με τον κίνδυνο να τους στρέψουν ξανά πίσω στο κάπνισμα».

Είναι φανερό πως η εν λόγω μελέτη είναι μια συκοφαντική εκστρατεία με την πρόθεση να πανικοβληθεί το κοινό των καπνιστών που σκέφτεται να στραφεί προς το ηλεκτρονικό τσιγάρο...

Δείτε επίσης...

Υγεία 6811945474214096814

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

emo-but-icon

item