Ανακαλύφθηκαν τα αρχαιότερα έμβρυα δεινοσαύρων μέσα στα αυγά τους

Παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν στη νότια Κίνα, στην επαρχία Γιουνάν, μια τοποθεσία που περιείχε πολλές κατεστραμμένες φωλιές με τα αρχαιότερα α...

Παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν στη νότια Κίνα, στην επαρχία Γιουνάν, μια τοποθεσία που περιείχε πολλές κατεστραμμένες φωλιές με τα αρχαιότερα αυγά δεινοσαύρων που έχουν βρεθεί...
ποτέ, μέσα στα οποία υπήρχαν διατηρημένα τα απολιθωμένα έμβρυα.

Επίσης, μέσα στα οστά των εμβρύων βρέθηκαν τα αρχαιότερα ίχνη οργανικής ύλης σπονδυλωτού ζώου της ξηράς, που έχουν ποτέ έρθει στο φως.

Οι ερευνητές από διάφορες χώρες (Καναδά, Κίνα, Ταϊβάν, Αυστραλία, Γερμανία), με επικεφαλής τον παλαιοντολόγο Ρόμπερτ Ράιστζ του πανεπιστημίου του Τορόντο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το "Science" και το "New Scientist", ανακάλυψαν αυγά από 20 διαφορετικούς δεινόσαυρους σε διαφορετικό στάδιο ανάπτυξης ο καθένας, πράγμα που επιτρέπει για πρώτη φορά την λεπτομερή μελέτη της εμβρυικής εξέλιξης των δεινοσαύρων.

Τα απολιθώματα, που πιστεύεται ότι ανήκουν στα σαυροποδόμορφα με την ονομασία «Λουφενγκόσαυροι» (πρόγονοι των σαυρόποδων), χρονολογούνται από την Πρώιμη Ιουρασική Περίοδο, πριν από 190 έως 197 εκατ. χρόνια. Έως τώρα, τα αρχαιότερα ευρήματα εμβρύων δεινοσαύρων ήσαν πολύ πιο πρόσφατα, από την Ύστερη Κρητιδική Περίοδο. Τα δίποδα φυτοφάγα σαυροποδόμορφα με τους μακριούς λαιμούς ζύγιζαν περίπου 100 τόνους το καθένα, είχαν μήκος έως εννέα μέτρα και θεωρούνται τα μεγαλύτερα ζώα που έζησαν ποτέ πάνω στη Γη.

Εξάλλου, η φασματοκοπική ανάλυση των δειγμάτων αποκάλυψε μέσα στα οστά των απολιθωμένων εμβρύων το αρχαιότερο οργανικό υλικό που έχει ποτέ βρεθεί από σπονδυλωτό της ξηράς. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι πολύπλοκες πρωτεϊνες που ανιχνεύθηκαν μέσα στην οργανική ύλη, είναι διατηρημένο κολλαγόνο.


Οι πρώτες αναλύσεις στα μηριαία οστά των εμβρύων δείχνουν ότι αυτά αναπτύσσονταν εντυπωσιακά γρήγορα, πράγμα που πιθανώς εξηγεί και τον γιγαντισμό τους όταν μεγάλωναν. Σύντομη θεωρείται και η περίοδος της επώασής τους, πιθανώς σε μια προσπάθεια των γονέων τους να μειώσουν τον κίνδυνό τους από αρπακτικά εκείνης της εποχής.

Επίσης οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα έμβρυα στριφογύριζαν μέσα στα αυγά τους, όπως συμβαίνει και στα σημερινά πουλιά. Είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται κάτι τέτοιο για τους δεινόσαυρους.
kerdos.gr

Δείτε επίσης...

Κόσμος 4466455037598399731
item