Το “like” είναι ό,τι το φαγητό και το sex!

Εν αρχή ήταν το φαγητό και το σεξ… Εδώ και μερικά χρόνια στο βάθρο του κέντρου επιβράβευσης του εγκεφάλου έχει ανέβει και η δραστηριότητ...


Εν αρχή ήταν το φαγητό και το σεξ… Εδώ και μερικά χρόνια στο βάθρο του κέντρου επιβράβευσης του εγκεφάλου έχει ανέβει και η δραστηριότητα στο Facebook!

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η αίσθηση της επιβράβευσης που έχει ένας χρήστης του σάιτ κοινωνικής δικτύωσης όταν βλέπει ένα like ή κάποιο σχόλιο σε ανάρτησή του είναι αντίστοιχη με εκείνη που καταγράφεται στον εγκέφαλό του όταν τρώει κάτι γευστικό ή όταν κάνει σεξ!

Η σχετική έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences , έδειξε ότι τα σάιτ κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα εύφορο έδαφος αποκάλυψης της προσωπικότητας και του ψυχισμού ενός ανθρώπου.

Οσο πιο συχνά ξεδιπλώνει ένας άνθρωπος τον εσωτερικό του κόσμο και όσο περισσότερο αποκαλύπτεται τόσο αυξάνεται η παραγωγή ντοπαμίνης, που βασίζεται στην ικανοποίηση ή την προσμονή της επιβράβευσης, δηλαδή στη συγκεκριμένη περίπτωση στο να δει ο κόσμος κάτι που έχει αναρτήσει.

Η έρευνα (στην οποία αφήνεται να εννοηθεί ότι έχει παίξει ρόλο και το Facebook, αν και δεν διευκρινίζεται επαρκώς) έδειξε ότι οι άνθρωποι ξεδιπλώνουν τον εσωτερικό τους κόσμο με τόση ευκολία επειδή νιώθουν ότι αυτό έχει εγγενή αξία, όπως οι πρωτόγονες μορφές επιβράβευσης που είναι το σεξ και η τροφή.

Η Νταιάν Ταμίρ και ο Τζέισον Μίτσελ από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ μελέτησαν τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούσαν οι εθελοντές όταν είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε μικρή χρηματική ανταμοιβή όταν απαντούσαν σωστά σε μια ερώτηση και μια μικρότερη χρηματική ανταμοιβή προκειμένου να εκφράσουν την άποψή τους σε ένα θέμα. Η πλειοψηφία τους αποφάσισε ότι προτιμούσαν να εκφέρουν άποψη, και ας έπαιρναν λιγότερα χρήματα.

Οπως οι πίθηκοι είναι διατεθειμένοι να χάσουν τις γευστικές τους ανταμοιβές για να μπορέσουν να συναναστραφούν πιο κυριαρχικά ζώα, έτσι και οι εθελοντές εμφανίστηκαν διατεθειμένοι να χάσουν τη χρηματική επιβράβευση προκειμένου να μιλήσουν για τον εαυτό τους! , σχολιάζουν οι επιστήμονες.

Δείτε επίσης...

internet 7534039291258595776
item